Galerie Offingawier
volg ons op
  • Home
  • Intro
  • Expositie
    • Werk in stock
    • Kunst in de zaak?
    • Werken in Acryl
    • Inkt op papier
  • Archief
  • Nieuws
    • Ouder
  • Internationaal
  • Pers
    • 2022
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • 2012
    • 2011
    • 2010
    • 2009
  • Contact
  • Webshop
  • Links
  • Blog

Kunstprojekt Dokwurk

12/15/2021

1 Comment

 
Foto
In het voorjaar van 2021 werd ik benaderd door de Leeuwarder ontwerpster Louise Cohen met betrekking tot een bijzonder project voor het bedrijf Dokwurk in Dokkum.  ​Dokwurk is een sociaal ontwikkelbedrijf, dat mensen in de regio Noardeast Fryslân met een afstand tot werk helpt om deel te kunnen nemen binnen de arbeidsmarkt. 
Op basis van een schilderij dat ik gemaakt heb van Terschelling heeft Louise een drieluik ontworpen.  Het monumentale kunstwerk bestaat uit een drietal meterslange panelen en is geplaatst aan de wand van de kantine van Dokwurk. Het resultaat mag er zijn!
Foto
1 Comment

John Constable

11/7/2020

0 Comments

 
Foto
Foto
John Constable (1776-1837) is een van de beste landschapschilders aller tijden. Van 19 september t/m 31 januari presenteert Teylers Museum de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van deze meester uit de romantiek. Vanuit Canada, Londen en Oxford komen de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen naar Nederland.  

​
​


Foto
Deze kans om hem in Haarlem te zien kon ik me niet laten ontgaan.​ Het is voor mij even logisch als noodzakelijk geweest dat ik als landschapsschilder John Constable op mijn pad vond. Ik ben uiteraard groot liefhebber en ken zijn werk van museabezoek in Londen (national Gallery, Tate Britain, Victoria and Albert museum) en Edinburgh (national Galleries). 
Hij had een grote bewondering voor oude meesters. En dan met name voor de Hollanders.
De inspiratie die hij bij hen en in het bijzonder bij Jacob van Ruisdael vond is overduidelijk.
Zozeer zelfs dat ook in Engeland zijn schilderijen 'Dutchlike' werden gevonden. 
Constable was overtuigd van het nut van het kopiëren van oude meesters om zijn eigen artistieke  niveau naar een hoger plan te leiden. Naast schildertechniek, kleur en compositorische aspecten nam hij ook soms de maatvoering  als leidraad. Het ging hem uiteindelijk om het begrip van het weergeven vande natuur die je het dichtst kon benaderen door studies te maken naar zijn grote voorbeelden Ruisdael, Rembrandt en Rubens. 
Zo is eigenlijk mijn eigen loopbaan ook begonnen. Constable's uitspraak over een werk van Ruisdael is ook op mij van toepassing: "I have seen an affecting picture by Ruysdael. It haunts my mind and clings to my heart". Ik had dezelfde ervaring bij meerdere doeken van Ruisdael  in 1981 tijdens een grote overzichtsexpositie in het Mauritshuis.   Een  'mindblowing experience' om het in het Engels uit te drukken. Eén van mijn eerste studies was een kopie van het overbekende schilderij, de molen bij Wijk bij Duurstede uit 1670.
Foto
de molen bij Wijk bij Duurstede, Jacob van Ruisdael 1670.(Mauritshuis)
Foto
gezicht op de sluis en molen van Dedham, 1818
Constable wordt beschouwd als éen van de belangrijkste Engelse schilders van de Romantiek. Volgens conservator van Teylers Terry van Druten, in een artikel in Trouw, komt dit "doordat zijn werk heel persoonlijk is. Het gaat om de plekken die hij kent, het is autobiografisch" . “De watermolen van zijn vader, het pad naar de kerk dat hij vaak liep, het veld waar hij zijn geliefde in het geheim ontmoette. Er zit een sterke lading in de schilderijen. Diepe emotie, de poëzie van de natuur. Het vangen van een gelukkige jeugd – we weten dit omdat hij met een goede vriend uitgebreid over zijn werk correspondeerde.”
Foto
gezicht op Londen vanaf Hampstead heath, olieverf op doek 1827
Foto
Borrowdale Valley, Lake district., aquarel 1806
Foto
gezicht op West Harnham, Salisbury, olieverfschets op papier 1820
In de glooiende weilanden rond het dorp ­East Bergholt in het Engelse graafschap Suffolk, waar Constable zijn beroemdste werken maakte loop je zelfs vandaag de dag nog rechtstreeks het landschap in dat je kent van zijn schilderijen. Het gebied langs het riviertje de Stour wordt dan ook Constable Country genoemd.
Foto
Foto
"The sky is the chief organ of sentiment"
Vooral zijn studies van luchten zijn superieur en een ware lust voor het oog. Studies die vaak voorzien waren van details over  de exacte datum en tijd en de weersomstandigheden van dat moment. Als amateur metroloog hield hij hierover nauwkeurige notities bij. 
Foto
Foto
In Engeland werd zijn werk aanvankelijk ondergewaardeerd maar in Frankrijk dachten ze daar gelukkig anders over. Zijn losse manier van schilderen inspireerde een  grote aanhang van zoekende collega's op het continent. Schilders van de school van Barbizon en impressionisten als Monet hadden grote waardering voor zijn kunst. ​
Hoewel ze bedoeld waren om puur als schetsen te dienen en niet als zelfstandige kunstwerken, zijn de pleinair vervaardigde olieverven en aquarellen de hoogtepunten in zijn oeuvre. 
"Nature caught in the very act"


​
0 Comments

Wybrand de Geest 1592-1661

8/20/2020

0 Comments

 
Aflevering 7 en tevens de laatste van de serie 'reizende schilders' die ik samen met schrijver/publicist Bob Hardus heb gemaakt voor het Friesch dagblad.
Deze keer het verhaal van Wybrand de Geest, 'de Friese adelaar'.  Lees hier het hele artikel : 
Friesch dagblad Wybrand de Geest
Foto
Foto
Groepsportret van de vier broers van Willem I, prins van Oranje: Jan (1535-1606), Hendrik (1550-74), Adolf (1540-68) en Lodewijk (1538-74), graven van Nassau, Wybrand de Geest , ca. 1630
Foto
Ernst Casimir I, graaf van Nassau-Dietz, Wybrand de Geest, ca. 1630 - ca. 1635
0 Comments

Germ de Jong 1886-1967

8/15/2020

0 Comments

 
Aflevering 6 van de serie 'Reizende schilders' die ik samen met schrijver/publicist Bob Hardus heb gemaakt voor het Friesch dagblad van 13 augustus.  Deze keer het verhaal van Germ de Jong.  Lees hier het hele artikel : Friesch dagblad Germ de Jong
Foto
Foto
Parijse straatscene (1927) (kunsthandel Van der Pant fine art te Haarlem)
Foto
Haven van Marseille (1932)
Foto
Parijse straatscene (1928)
Foto
Bloemstilleven (1945)
Foto
Korenmolen Nes Ameland (1957)
0 Comments

Theo Molkenboer 1871-1920

8/9/2020

0 Comments

 
Aflevering 5 van de serie 'Reizende schilders' die ik samen met schrijver/publicist Bob Hardus heb gemaakt voor het Friesch dagblad van 6 augustus.  Deze keer het relaas van de veelzijdige Theo Molkenboer. Lees hier het hele artikel :  Friesch Dagblad Theo Molkenboer
Foto
Foto
poster vrouwenkiesrecht 2018
Foto
"moeder voor haar linnenkast" 1895
Foto
tegeltableau Bonifatiuskerk te Rijswijk 1913
0 Comments

Siebe ten Cate  1858-1908

7/31/2020

0 Comments

 
Aflevering 4 van de serie 'reizende schilders' in het Friesch Dagblad van 30 juli. Dit keer het verhaal van de in Sneek geboren Siebe ten Cate.  Lees hier het hele artikel Friesch Dagblad Siebe ten cate.
Foto
Zoals de schilder is, zo is zijn werk. Ten Cate leidde een teruggetrokken leven en dat kan er de oorzaak van zijn dat er nooit boeken of uitgebreide artikelen over hem verschijnen.  
Toch heeft hij tijdens zijn leven over succes niet te klagen. Bekende Parijse musea als het Louvre en Carnavalet kopen werken van zijn hand. In galeries en op tentoonstellingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland werd zijn werk verkocht.
Foto
Foto
Foto
De schilderijen van Siebe ten Cate zijn nog steeds geliefd. Zoals veel impressionisten had ook Ten Cate oog voor de technische ontwikkelingen in zijn tijd. Rokende schoorstenen, gaslantaarns, stoomschepen en -treinen zijn op veel werken van Ten Cate terug te vinden. Hoewel Ten Cate Nederland en Friesland regelmatig bezocht, zou hij er nooit meer terugkeren.  In Frankrijk werd hij als impressionist geaccepteerd en gewaardeerd.
In Parijs, zijn favoriete werkgebied, ontstonden de meeste van zijn verstilde, vaak in regennevel gehulde, tegenbelichte schilderijen met een dromerige, melancholieke sfeer.
Ten Cate was echter ook reislustig en maakte studiereizen naar Engeland, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Noord-Afrika en Noord-Amerika. Hij schilderde vooral stadsgezichten, met een voorkeur voor nautische taferelen in Frankrijk (de Seine oevers, Le Havre), maar ook aan de Theems bij Londen en aan de Maas bij Dordrecht en Rotterdam vond hij inspiratie.


0 Comments

Sipke van der Schaar 1879-1961

7/23/2020

0 Comments

 
Vandaag in het Friesch Dagblad: Het verhaal van Sipke van der Schaar, de derde kunstenaar uit de serie artikelen 'Reizende schilders' waarin ik samen met publicist/schrijver Bob Hardus (vergeten) Friese schilders onder de aandacht breng.  Lees hier het hele artikel Friesch Dagblad SipkevanderSchaar
Foto
Van der Schaar maakte reizen naar Turkije, Algiers, Athene, Smyrna, Jeruzalem en Constantinopel. Hij was kenner van de Arabische taal. Gekleed in traditionele arabische kleding trok hij op kameel, meestal per karavaan, door de woestijn.  Hij schilderde, aquarelleerde, etste en tekende. Van der Schaar werd bekend door zijn  diorama's met bijbelse taferelen waarin al zijn oosterse indrukken samen kwamen. 
Foto
strand Wijk aan zee
Foto
Schetsen
Foto
‘Jona voor Ninevé’ 1936-38 – diorama
Foto
karavaan in de Zuid Sahara, olieverf op doek 1904
0 Comments

Tjerk Bottema 1882-1940

7/16/2020

1 Comment

 
Vandaag 16 juli in het Friesch dagblad: de tweede van de serie 'reizende Friese schilders'. 
Lees hier het hele artikel 
Friesch dagbladTjerkBottema
Foto
Dit keer het verhaal van graficus, ontwerper, schilder en tekenaar Tjerk Bottema. Vooral bekend als illustrator van schoolplaten en zijn politieke spotprenten en karikaturen voor dagbladen en tijdschriften. Een Friese boerenzoon die koos voor een avontuurlijk leven als vrij kunstenaar in Parijs. Hij stond open voor de moderne stromingen in de schilderkunst uit die tijd en verdiepte zich in De Stijl. In 1940 werd hij vanwege zijn anti-fascistische opvattingen en uitingen door de Duitse bezetter gezocht en wilde naar Engeland vluchten. Zijn bedoeling was om via Portugal naar Mexico te reizen maar kon geen visum krijgen en besloot op 21 juni 1940 met het vrachtschip de s.s. Berenice van Bordeaux naar Engeland te gaan. Het schip werd diezelfde dag nog in de Golf van Biskaje getorpedeerd waarbij alle passagiers om het leven kwamen.   
Tjerk was de oudere broer van reclametekenaar en illustrator Tjeerd Bottema (1884-1987).
Foto
Foto
1 Comment

Johannes Hendricus Jurres 1875-1946

7/11/2020

1 Comment

 
Foto
Ik heb in samenwerking met publicist Bob Hardus met veel plezier het project (vergeten) 'reizende Friese schilders' gerealiseerd. Op 9 juli is de eerste uit een serie van 7 artikelen geplaatst in het Friesch dagblad.  Lees hier het hele artikel Friesch dagblad JohannesJurres
​

Jurres (Leeuwarden 1875-Amsterdam 1946), gefascineerd door bijbelse en historische scènes en taferelen uit de literatuur, schilderde in een romantische stijl.  In een tijd dat de Haagse school populair was ging hij zijn eigen weg geïnspireerd door Rubens, Velasquez, Delacroix en Rembrandt. 
​
Foto
Samson en Delilah, dit schilderij is te bewonderen in galerie 'De Kweekschool' in Leeuwarden.
Foto
scene uit Don Quichotte, dit schilderij is te bewonderen in galerie 'De Kweekschool' in Leeuwarden.
1 Comment

visionair Fries landschap

5/16/2020

0 Comments

 
Het Friese landschap is een thema dat ik al een tijd in mijn oeuvre heb en gelukkig zijn er veel mensen die dat waarderen.
Foto
Fries zomerlandschap, omgeving Sneekermeer © 2020 galerie-offingawier
Af en toe wordt ik verrast door de reacties van bewonderaars van mijn werk. Voor de meeste mensen is het beeld van alles wat het Friese landschap zo spectaculair maakt, de hoge lucht, de weidsheid en de open horizon,  wat hen aanspreekt. Maar enkelen hebben een meer direkte band met het onderwerp en kunnen daarover boeiend vertellen.  Kort geleden kreeg ik voor de eerste keer een onverwachte  opmerking.  Een terugkeer naar een meer verantwoorde en kleinschalige landbouw is een actueel onderwerp in de publieke discussie. De koper van het afgebeelde schilderij, die jarenlang zelf boer was geweest, vond het landschap een visionaire voorstelling. Wie weet.
0 Comments

Projekt Sonar

4/5/2019

0 Comments

 
Foto
Het moederschip Sonar, digital Artwork
Foto
Ik speel gitaar in een band met de welluidende naam Weekend at Waikiki.  De band, opgericht in de jaren 80,  is een bonte verzameling individualisten en een bundeling van talent. Naast de liefde voor muziek vinden we elkaar in het constante streven naar het best mogelijke resultaat. Geloof me, het is niet eenvoudig om met 7 man een ideale compositie te smeden. Maar de wil is er en dus ook de weg.

Er zijn veel parallellen te vinden in het maken van een muziekstuk en schilderen.  In het geval van ons muziekgezelschap is de ontwikkeling van de eerste probeersels aan de keukentafel tot de uitwerking naar een voltooid nummer in de studio iets wat vergelijkbaar is met de weg van schets naar schilderij. In dat proces is een belangrijke voorwaarde dat er naast de broodnodige structuur ruimte is voor de “spark”, het vonkje, instinct, "gutt feeling" of wat voor benaming je het ook maar wilt geven. ​
FotoLandschappen in 2015 gemaakt voor galerie Roger Billcilffe Glasgow
 Zanger, frontman en tevens onze voorzitter Thijs kwam met het idee dat er op het toekomstige album Sonar eigenlijk een sciencefiction-achtig landschap als visualisatie zou moeten komen. Dat paste ook heel goed bij de beeldtaal die Waikiki al eerder had gebruikt in vorige albums. Ik kon daar wel een ontwerpje voor maken. Voor een galerie in Glasgow had ik in 2014 een aantal Schotse landschappen gemaakt die zich uitstekend leenden als basis voor wat mij voor ogen stond.  Al tekenend ontstond het idee om de nummers van de cd als het ware visueel aan elkaar te verbinden, er een stripverhaal van te maken. Gedurende de tijd dat we de muziek en de songteksten  aan het uitwerken waren kwam   medegitarist Henk Gubbels, verantwoordelijk voor de meeste composities op de Sonar cd, met het personage Hannah.  Al vrij snel ontstond een odysseus-achtige verhaallijn om in beeld uit te werken. In science fiction zijn de mogelijkheden onbeperkt en kan de fantasie de vrije loop krijgen. Ieder bandlid nam een taak op zich en fantaseerde mee. Zo kwam bassist en voormalig journalist Jan Dijksma met een algeheel script, nam toetsenist Wijnand Helfrich de Engelse vertaling voor zijn rekening, deed zanger Thijs Helfrich de vormgeving en was gitarist Han Raggers de kritische analyticus. En zo ontstond de strip Hannah, in beeld en geluid. Een heldenepos "dat zijn weerga niet kent" ;) Check it out.  www.weekendatwaikiki.nl

Foto
Van Schots landschap naar illustratie.
Foto
Hannah, de strip
​De strip is voor het grootste deel getekend op een tekentablet en met software van het tekenprogamma Sketchbookpro en Photoshop.

​(inmiddels is het album op de site bijna uitverkocht maar ik heb er nog wel een paar dus indien er interesse is...)
0 Comments

Hobbe Smith, het boek

12/22/2018

0 Comments

 
Foto
Om de schilder Hobbe Smith (1862-1942) en zijn prachtige werk opnieuw onder de aandacht te brengen is een boek verschenen met de titel "Hobbe Smith, chroniqueur van Amsterdam'.  Een uitgave die met de opening van de expositie in Witmarsum (Hobbe Smith, thuisgebracht  15 september-7 oktober 2018) is gepresenteerd. Het is een informatief boek geworden waarvoor ik samen met medeauteur Bob Hardus verantwoordelijk ben. Bob is naast journalist en  publicist ook hoofdredacteur van HaagseSchool.org  en als samensteller verantwoordelijk voor de teksten. We hebben ieder afzonderlijk research gedaan.  ​

Bij ons onderzoek moesten we het vooral hebben van informatie uit  online speurwerk, gegevens uit catalogi van tentoonstellingen en korte publicaties uit kranten en tijdschriften. Dit geheel tegen de verwachting in want Hobbe was erg populair in zijn tijd.
Erg jammer is ook dat er geen verhalen zijn opgetekend in bijvoorbeeld brieven of dagboeken. De zoektocht naar nazaten liep vervolgens ook niet zoals gehoopt. Beide zoons van Hobbe en zijn Catharine overleden zonder nakomelingen. Zelfs het graf van de eens zo bekende Fries/Amsterdamse kunstschilder bleek in de jaren 70 geruimd.
Foto
Het feit dat er zo weinig bekend is over Hobbe Smith heeft me doen besluiten om zijn levensverhaal in grote lijnen in stripvorm te verbeelden. Enkele belangrijke momenten in zijn carrière kan ik als schilder zichtbaar en hopelijk ook invoelbaar maken.  Bob heeft zijn carrière  en  zijn werk in het perspectief geplaatst van de kunstgeschiedenis.
Foto
Het boek is voor €17,50 te koop in de boekhandel en online te bestellen op onder meer:
Uitgeverij Bornmeer/Noordboek
Bol.com
Historiek.net
Ako.nl
0 Comments

Hobbe Smith thuisgebracht 2, de moodboards

11/5/2018

0 Comments

 
Om de bezoekers van de Hobbe Smith/GJ Veenstra duo-expositie iets meer informatie te geven had ik een aantal 'moodboards' in de expositie geplaatst. Naast extra informatie over het oeuvre van Hobbe kreeg ik daarmee ook de ruimte om iets over mijn eigen werk te vertellen. 
Foto
Het bord van Hobbe.

​Net als Hobbe beperk ik mij als schilder niet tot één onderwerp.
​Een verzameling uit mijn ouevre tot nu.
Foto
0 Comments

Hobbe Smith thuisgebracht 1, de expositie.

9/19/2018

0 Comments

 
Foto
FotoHobbe Smith 1862-1942
Op 14 september is in het kader van de Culturele Hoofdstad LF2018 een expositie van start gegaan in de doopsgezinde kerk van Witmarsum met het werk van Hobbe Smith. Een Fries die furore maakte in Amsterdam als een van de meest succesvolle schilders van de Haagse school. Ik was bekend met zijn naam. In het Sneeker Scheepvaartmuseum heeft lange tijd een werk van Smith gehangen. Een grote aquarel met de voorstelling van een gezicht op Amsterdam vanaf het IJ. Ik vond het een geweldig ding toen ik het voor het eerst zag.  Dat moet zo rond 1985 zijn geweest. Ik heb me toen echter niet in de maker verdiept. Dat had ook lastig geweest want Hobbe Smith's naam is sinds zijn overlijden in de vergetelheid geraakt. Smith, geboren in 1862 in Witmarsum maar in 1875 verhuisd naar Amsterdam, werd zeer gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende techniek en dit maakte van hem een veel geraadpleegd 'verslaglegger' van cultuurhistorische landschappen, in opdracht van zowel particulieren, ondernemingen als het Rijk. Smith is kunsthistorisch een sleutelfiguur gebleken. Zijn biografie en werk vormen een belangrijke schakel tussen de overgang van de Haagse School naar de Amsterdamse impressionisten en herbergen daarmee een beter begrip voor het proces van verstedelijking als gevolg van de industriële revolutie in Nederland. 

Foto'Gezicht op Durgerdam' Hobbe Smith, olieverf op doek 60x80cm, collectie ABN/Amro
De expositie van 'het werk van Hobbe Smith is een initiatief van  'stichting expedysje Witmarsum'. Silvia en ik waren in eerste instantie door de organisatie gevraagd als adviseurs voor de inrichting  maar twee vergaderingen verder was ik ineens duo-exposant. Het is een bijzondere expositie geworden waarin veel energie is gestoken door alle betrokkenen. In een korte tijd is een collectie samengesteld uit werken die ruimhartig  in bruikleen zijn gegeven door particulieren, musea en kunsthandels. Mijn bijdrage aan Hobbe’s tentoonstelling omvat de helft van het totaal aan geëxposeerd werk. De verwantschap in thematiek in de beelden en het feit dat ik ben opgegroeid in Witmarsum is voor bezoekers van de tentoonstelling interessant omdat ik mijn werk spiegel aan dat van Hobbe. 
Net als Hobbe, wiens leven zich afspeelde ten tijde van grote industriële en maatschappelijke veranderingen, leven wij in een samenleving met grote technologische en digitale ontwikkelingen.  Ik heb me door Hobbe's Amsterdamse gezichten van het IJ laten inspireren en reageer op zijn werk met het tonen van een hedendaags panorama vanuit een gezichtspunt dat er nog niet was in Hobbe’s tijd, namelijk een blik op de stad vanaf de A'dam tower (lookout Amsterdam). Ik laat het hedendaagse Amsterdam zien en veel details van silhouetten die Hobbe van de stad maakte zijn erin te herkennen. Naast conventionele schetsen maken ook digitale tekeningen (gemaakt op een tekentablet en daarna grafisch gereproduceerd) deel uit van mijn bijdrage. Een aardige toevoeging in de tentoonstelling is een virtual reality presentatie van 12 grote schilderijen die Hobbe Smith maakte voor de ENTOS (de voorloper van Sail) in 1913.  De enorme doeken (2 bij 5 meter) zijn opgeslagen in het depot van het Amsterdam museum en zijn in Witmarsum te zien via een vr-bril.

inrichting expositie 
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gert-Jan Veenstra meets Hobbe Smith
De expositie 'Hobbe Smith, thuisgebracht'  is nog te bezoeken tot en met 7 oktober 2018.
0 Comments

De griene dyk

12/10/2017

0 Comments

 
De griene dyk (groene dijk) is een waterkering aangelegd in de 12e eeuw om de bevolking van de Friese zuidwesthoek te beschermen tegen overstromingen.
Foto
Foto
 
​In de zomermaanden een geliefd onderdeel van  de  wandel- en fietsroute rond het Sneekermeer. In de winter, één van mijn favoriete inspiratieplekken in  Friesland. Vooral als het heeft gesneeuwd.
​Door de jaren heen heb ik dit fraaie stuk natuur 
diverse keren weergegeven in acryl, inkt en olieverf.  ​Kan er geen genoeg van krijgen en op elke winterexpositie is  de griene dyk dan ook een terugkerend  thema in de collectie. 

Het gebied rond het Sneekermeer is een open waterrijk landschap omgeven door rietkragen, zoet-watermoerassen en uitgestrekte graslandpolders. Een waar vogelparadijs. Langs de weilanden van de griene dyk broeden  weidevogels zoals Grutto's, Kieviten, Tureluurs en Leeuwerikken  en  in de rietzomen foerageren en nestelen veel riet- en moerasvogels. 
Foto
Foto
Foto
Naast de schapen in het 'butlán' , de buitendijkse weilanden, kun je regelmatig een groep reeën waarnemen. Meer richting Sneek laten de plaatselijke boeren hun koeien weiden.  
Foto
De nabij gelegen Houkesloot biedt watertoeristen toegang tot het Sneekermeer en wordt in de zomer druk bevaren wat een typerend beeld voor deze omgeving oplevert. De witte zeiltjes vormen zo een prachtig accent in het landschap.
​
Foto
Foto
Foto
Ik hoop van harte dat dit waardevolle gebied nog lang stand zal houden. Aangenomen mag worden dat de cultuurhistorische waarden worden erkend door de gemeente Súdwest-Fryslân en wetterskip  Fryslân. 
0 Comments

Tekenrevolutie

7/22/2017

0 Comments

 
Foto
​Tekenen. Ik doe het graag maar ik gooi uiteindelijk ook veel weg. Een goede tekening moet helder, spontaan en vanzelfsprekend zijn. En dat is nog niet zo eenvoudig.  Net als bij mijn acryl-schilderijen hanteer ik bij het maken van tekeningen een vrije, losse stijl. Het nut van een voorstudie is groot. Niet alleen om technische redenen als ontwerp, perspectief en compositie maar vooral om grip op een onderwerp te krijgen en de essentie ervan  te zoeken en te vinden. 
​De tekenvaardigheid die ik heb opgedaan in mijn werk voor reclameburo's is me later als  kunstschilder goed van pas gekomen.  Ik heb als illustrator snel en doeltreffend leren werken. In die wereld geldt  nu eenmaal
​'time is money'. 
​

Zoals voor de meeste van mijn collega-schilders geldt is een schetsfase, de voorstudie, de eerste aanzet tot het maken van een schilderij.  Tekenen is natuurlijk veel meer dan dat. Gelukkig groeit de aandacht voor tekenwerk. En schetsen en voorstudies worden inmiddels alom beschouwd als autonome kunstwerken.

Foto
Foto
Foto
Foto
De compositieschetsen die ik maak in het veld zijn vlot en summier. Ook bij het maken van deze snelle notities zoek ik een spontane lijnvoering.
Het streven is een zwartwit beeld over te houden dat fijn is om naar te kijken. Samen met de foto's die ik maak bieden ze me genoeg informatie om aan de slag te gaan met olieverf of acryl.  

 Ik werk graag in zwartwit en beperk me niet in onderwerp en materiaal. Soms werk ik de eerste schetsen thuis nog wat verder uit in inkt.​ Tijdens exposities in onze galerie maken deze uitgewerkte zwartwit tekeningen deel uit van de collectie.
Foto
droogvallers bij Vlieland, inkt op papier
Tegenwoordig is digitaal tekenen een niet meer weg te denken fenomeen. Voor mij reden genoeg om me daarin te verdiepen. Digitaal tekenen op een tekentablet biedt naast voordelen van de eindeloze mogelijkheden, intuïtieve gereedschappen en snelle digitale verwerking ook genoeg uitdaging op creatief gebied.  Ik zal altijd in inkt en met potlood en papier blijven werken maar deze revolutionaire techniek is te bijzonder om te negeren. ​
Foto
Digitaal artwork voor het Album Sonar van de Nederlandse popgroep Weekend at waikiki
Foto
digitale tekening BMW scrambler
Foto
digitale tekening Maserati
​Na de digitale revolutie in de grafische sector is ook voor creatieven een tijd aangebroken die grote artistieke veranderingen zal brengen. Maar 'old school artwork' kan prima bestaan naast deze nieuwe kunstvorm. Sterker nog, het zal tot nog mooiere dingen leiden. ​Ik ben zeer benieuwd op welk pad het mij zal brengen.
0 Comments

Eigenwijze Russen

1/25/2017

0 Comments

 
Peredvizhniki, russisch realisme rond Repin    
​Drents museum Assen 25 december 2016 -2 april 2017
Het Drents museum is er weer in geslaagd een fantastische expositie te herbergen. Blockbusterexpo's als die van Rembrandt en  Alma Tadema worden eigenlijk te druk bezocht. Zelfs een tijdslot is  niet afdoende voor een rustige bezichtiging.
Deze expositie van eigenwijze Russen is dan ook een verademing. Hoewel er over het hoe en waarom van deze groep schilders  genoeg is te vinden kan ik er niet omheen om er hieronder toch wat over te vertellen.
​
Foto
Het beroemdste Russische schilderij uit de negentiende eeuw, de Wolgaslepers van Repin, is bij binnenkomst prominent in de tentoonstelling geplaatst. Het is een prachtig indringend schilderij met karaktervolle figuren, symbolisch voor het grote verschil tussen armoede en rijkdom en een eerbetoon aan de gewone hardwerkende rus.
​

David Jackson, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leeds, over het schilderij Wolgaslepers van Ilya Repin :
Foto
De Wolgaslepers Ilja Repin, 1870-1873 olieverf op doek 131,5 x 280 cm collectie Staats Russisch Museum, St. Petersburg
FotoViktor Vasnetsov (1848-1926), Ridder op driesprong, 1882 , olieverf op doek, 167 x 299 cm, collectie Staats Russisch Museum, St. Petersburg
Boeiend zijn ook de schilderijen waarvan de onderwerpen gebaseerd zijn  op volksverhalen en sprookjes. Hoewel die al honderden jaren bestonden, werden ze pas in de negentiende eeuw een volwaardig thema in de schilderkunst. Die volksverhalen blijken door hun beeldende kracht een geweldige inspiratiebron voor de Peredvizhniki.

Sagen en sprookjes werden als een middel gebruikt om de nieuwe idealen te benadrukken die zich toen ontwikkelden in de Russische 19de eeuwse maatschappij.
​De grote veranderingen die zich
 manifesteerden  in het denken over kunst, cultuur, wetenschap en maatschappelijke processen, leidden tot een eigen stijl in de Russische schilderkunst met de poëzie van het Russische landschap als onderwerp.  Kunst kreeg een emotionele lading. 
​De smaak en onderscheiding van hoge en lage kunst viel echter onder een streng regime van de keizerlijke kunstacademie van st Petersburg. Als een deel van hun onderwijs brachten prominente studenten van de keizerlijke academie van beeldende kunsten vaak tijd in West-Europa door om in Renaissance-stijl Franse en Italiaanse landschappen te leren schilderen. De schoonheid en diversiteit van het eigen Russische landschap was een ondergewaardeerd thema.
In 1863 komt een groep kunstenaars tegen de streng geleide regels van de academie in opstand. Zij wilden hun eigen onderwerpen kiezen, meestal sociaal-kritisch van aard. Bekendheid kregen ze door hun gezamenlijke expositie in Sint-Petersburg en Moskou.  Daarna trok de expositie verder door de Russische provincies. Hierdoor kreeg de groep de bijnaam Peredvizjniki, 'De Zwervers'.
Foto
Isaak Levitan 1894, olieverf op doek 206 x 150 cm Tretyakov Gallery, Moskou
Foto
Arkhip Kuindzhi (1842-1910), Effect van een zonsondergang, 1900-1910, olieverf en papier op doek, collectie Staats Russisch Museum, St. Petersburg
Foto
Ivan Yendogurov - Begin van de lente (1885) 70 x 97.2 cm olieverf op doek Staats Russisch Museum, Sint-Petersburg.
Het ‘echte’ Russische leven was een centraal gegeven en sommige werken toonden de oneerlijkheid en achterstelling van het de lagere sociale klassen in Rusland. Uit de opdrachten die de Peredvizjniki aannamen blijkt echter dat stijl en thema's  niet heilig waren. Velen van hen schilderden portretten van prominente en welgestelde personen. Uiteindelijk was er nauwelijks verschil met de schilderijen die op de Keizerlijke Academie gemaakt werden en werden de Peredvizjniki opgenomen in de raad van de Keizerlijke Academie.
Foto
Nikolay Kasaktin. Het verzamelen van steenkool door de armen bij een oude mijnschacht, 1894, Staats Russisch Museum, Sint-Petersburg.
Interessant voor mij als schilder zijn het heldere kleurgebruik en de o zo geraffineerde realistische weergaven van mens en natuur. 
Verbluffend technisch en met een bijna fotografische weergave is bijvoorbeeld het schilderij hierboven van Nikolay Kasaktin. Het dergelijke plaat zou zelfs als nieuwsfoto zeer recent ergens ter wereld gemaakt kunnen zijn.
0 Comments

Inspirerend Isle of Wight

7/7/2016

0 Comments

 
Foto
Het Isle of Wight voor de kust van Zuid-Engeland, staat bekend  om de mooie natuur, de imposante kusten, de vele bezienswaardigheden en de authentieke dorpjes en stadjes.

Dit eiland biedt alles wat een landschapschilder zich kan wensen. Zandstranden, kliffen, glooiend hoogland, kreken en baaien. Die fantastische natuur is geweldig inspirerend maar er is nog een reden voor mij om op Wight te komen. Jaarlijks wordt er het zeilevenement Cowesweek  georganiseerd. Equivalent van onze Sneekweek. Iets groter met 40 races per dag,  8000 deelnemers op meer dan 1000 boten en meer dan 100.000 bezoekers.
​Evenals de Sneekweek wordt Cowesweek in het begin van augustus gehouden.
Foto
Cowesweek
Naast beelden die in het verlengde liggen van wat ik in eigen galerie van het Sneekermeer laat zien, schilder ik markante plekken op het eiland en weergaves vanaf het vasteland. ​
Foto
Solent
Foto
Sailing off Cowes
Foto
Daring class
Foto
view on Isle of Wight
Foto
Shanklin bay
Foto
Christchurch
Vanaf 2014 doe ik regelmatig mee met exposities van de gerenommeerde Engelse galerie Kendalls fine art in Cowes. In 1983 waren we voor het eerst op Wight en het contact met de galerie dateert van 2010. Sindsdien zijn vakantie en werk als we daar verblijven met elkaar verweven. Bij ons laatste bezoek aan het eiland, afgelopen week, heb ik een serie schilderijen voor de nieuwe zomerexpositie van Kendalls gebracht. 
​

Foto
Foto
Lepe beach, het kiezelstrand nabij Lymington is een van de vele hotspots tijdens Cowesweek en biedt een spectaculair gezicht op Wight. Het is een van  mijn favoriete plekken om materiaal te verzamelen.
Foto
Lepe beach
Foto
Foto
De zeer gevarieerde kustlijn van Wight is bijzonder fraai. 
In het westen ligt tussen de havensteden Yarmouth en (West) Cowes,  naast kiezelstranden, het ongerept moerasachtige gebied van Newtown Creek. In het Noordelijk gedeelte tussen (East) Cowes en Bembridge kom je langs uitgestrekte zandstranden en intieme baaien.  Oostelijk, nabij de populaire badplaatsen Sandown, Shanklin en Ventnor vind je opnieuw zandstanden en boulevards. Verder voorbij St Catherine's lighthouse wordt de kust ruiger. 
En voorbij  Freshwater bay richting The Needles domineren de krijtrotsen.
Foto
Foto
The Needles, de uitstekende groep rotsen met vuurtoren is een van de bekendste  bezienswaardigheden van Wight. Door veel schilders vereeuwigd. Van Turner tot Veenstra ;)

Foto
The Needles
Foto
Foto
Wight gezien vanaf het strand tussen Bournemouth en Mudeford, ter hoogte van Hengistbury head.
Het Engelse landschap heeft een bijzondere aantrekkingskracht op me. Dat komt ook deels door mijn fascinatie voor de Engelse kunstenaars Constable en Turner.  Ben er dan ook, artistiek gezien, nog lang niet klaar mee. Door de relatie met Kendalls zal ik er regelmatig werk exposeren. Brexit of niet.
0 Comments

Winterschilders

2/19/2016

0 Comments

 
Foto
Teylers museum Haarlem 'Echte winters' 
'Van 7 november 2015 t/m 20 maart 2016 zijn in Teylers Museum ijskoude winterlandschappen vol schaats- en sleeplezier te zien van specialisten als Schelfhout en Apol, naast werk van beroemde schilders als Koekkoek, Jongkind, Mauve, Breitner en Van Gogh. Echte winters laat het 19de-eeuwse winterlandschap voor het eerst in zijn volle breedte zien, van knusse koek en zopies op een stadsgracht tot heftige taferelen met rampzalig kruiend ijs. 
De museumverzameling  bevat een aantal fraaie winterlandschappen van Springer, Spohler, Jongkind en Apol. Van de grootmeestervan het ijsgezicht, Schelfhout, bezit het museum vijf schilderijen en tientallen tekeningen. Naast deze werken uit eigen collectie laat Echte winters een groot aantal topstukken zien uit particuliere en museale collecties.'
Op een gure vrijdag deze prachtige expositie bezocht. Ik hou erg van de kleinschaligheid van dit soort themaexposities. Als liefhebber van het genre was de expositie 'Echte winters' in het Teylers voor mij opnieuw een 'must see'.  Het werk van Schelfhout steekt er wat mij betreft met kop en schouders boven uit.  Ik sta altijd versteld van zijn fantastische kleurgebruik en zijn verfijnde techniek. ​ Ook de conditie van zijn schilderijen is tot op de dag van vandaag van een opvallende frisheid.
Foto
In het restaurant van het Teylers hangt een enorme poster, een spectaculaire blowup van een van de meesterwerkjes van Schelfhout.  ​Het laat zien hoe monumentaal  een klein schilderij kan zijn. Het  origineel meet slechts 18x30cm.  ​
Foto
Naast Cornelis Springer (op dit moment te zien in het Enkhuizer Zuiderzeemuseum) en
​BC Koekoek behoorde Schelfhout tot de bekendste Nederlandse schilders van de negentiende eeuw. Superspecialisten die het verlangen naar een romantische historiserende blik vervulden.  En daar ligt de basis van de kritiek op het werk van deze schilders. Met de komst van de Haagse school rond 1860 was het afgelopen met het idealiseren van de werkelijkheid en werd het tijd voor een nieuw hoofdstuk in de kunstgeschiedenis met nieuwe helden. 
Foto
Foto
Van Johan Barthold Jongkind, één van de vele leerlingen van Schelhout, hangen twee totaal in stijl verschillende schilderijen.  De eerste uit 1846 duidelijk in navolging van de meester en het tweede uit 1864 geschilderd met een losse toets.  Het werken direct naar de natuur kwam halverwege 1800 in de mode en dat betekende een keerpunt in de belangstelling voor de geïdealiseerde landschappen uit de Romantiek. Jongkind, na zijn opleiding bij Schelfhout vertrokken naar Parijs,  behoorde  tot de eerstelingen van de nieuwe schilderstijl en is van grote invloed geweest op de impressionistische schilders.
Mauve's schaapskudde, het stadsgezicht van Breitner of het bosgezicht van die andere winterkoning Louis Apol, het zijn allemaal zonder meer topstukken. 
Foto
Anton Mauve, Kudde schapen in de sneeuw, 1878-1888, collectie Gemeentemuseum Den Haag
Foto
detail van de schaapskudde

De winter is mijn favoriete seizoen.
​Ik schilder graag sneeuw en ijs. Jammer genoeg is er de laatste jaren weinig sprake meer van  winterse omstandigheden. 
Foto
Bij de entree hangt dit fraaie bosgezicht van Apol
Foto
Ik moest tijdens de voorbereiding op onze recent gehouden winterexpositie dan ook een paar jaar terug in de tijd voor beelden ter inspiratie. In  februari 2015 was er welgeteld 1 dag dat Silvia en ik erop uit konden voor een fotosafari. Je kunt je voorstellen dat we dan met veel enthousiasme en koortsachtig in de weer zijn om 'de oogst' binnen te halen. Het levert gelukkig altijd wat op.

0 Comments

Sublieme Turner

11/21/2015

0 Comments

 
Foto
Van 5 september 2015 tot en met 3 januari 2016 organiseren Museum de Fundatie in Zwolle en Rijksmuseum Twenthe in Enschede in samenwerking met Tate Britain de tentoonstelling ‘Gevaar & Schoonheid - Turner en de traditie van het sublieme’. 

Foto
William Turner 1775-1851,  voorloper, wegbereider. Vooral beroemd door zijn sferische schilderijen. Feitelijk de eerste impressionist. In de loop der jaren heb ik veel van zijn schilderijen en tekeningen gezien. In Londen want zoals ik al in een eerder blogje had gemeld hangt er slechts eentje in Nederland, in de Fundatie te Zwolle.
Het is interessant om het werk van een kunstenaar in relatie te zien met werken die hem hebben beïnvloed en hoezeer volgende generaties schilders op hun beurt weer zijn geïnspireerd door diens werk.
In deze Turner-dubbel komt dat aan de orde maar als geïnteresseerd kijker wil ik meer. Het aanbod op deze exposities is mij helaas wat te mager.  Ik gun beide musea hun bezoekers maar had de werken liever allemaal op één plek bij elkaar gezien. Het is bekend dat Turner, die meerdere keren in Nederland is geweest om studies te maken, een groot bewonderaar was van Hollandse meesters. En dat is zonder meer te zien in het vroege werk. "Het sublieme" is een term uit de filosofie. En eind 18e- begin 19e eeuw, het tijdperk van de romantiek in de schilderkunst, slaat het op de beleving van de overweldigende natuur.

FotoSchipbreuk, Wijnand Nuijen, ca. 1837 (Rijksmuseum)
Er is veel verschil in de interpretatie, en dus de weergave van die beleving.  De Hollandse Romantiek vertegenwoordigd door bijvoorbeeld BC Koekoek en Andreas Schelfhout kenmerkte zich door de schilderijen die een idyllisch nostalgisch verlangen weerspiegelden. De vroeg overleden Wijnand Nuyen wordt door kunsthistorici echter als de enige echte representant van de Romantiek in Holland gezien.

Foto
Turner's schetsboeken, waarvan er enkele in Enschede  in een vitrine liggen, zijn een lust voor het oog. Ze laten onderzoekende tekeningen zien en indrukken van zijn vele reizen door Engeland en Europa. Voor mij zijn schetsen en voorstudies altijd hoogtepuntjes in exposities omdat ze zo direct zijn en zo heerlijk de zo gewenste spontaniteit ademen. Het hoeft allemaal nog niet perfect te zijn en er is nog alle ruimte voor verandering. 

Foto
Ook de aquarellen zijn bijzonder. Het is me meer dan eens gebeurd dat ik de afbeelding kende maar zo enorm verrast werd door het formaat van de originele werkjes. Ze zijn soms echt heel klein (10cm bij 15cm bvb) terwijl de afgebeelde scènes vaak monumentaal zijn.


Net als John Constable, die andere Engelse grootheid, blijft Turner mij mateloos boeien.
Ik zal dan ook geen gelegenheid voorbij laten gaan om het werk van deze geweldige schilders  te bezichtigen. Ik zie uit naar de volgende heerlijke ontmoeting. 
0 Comments
<<Previous

    Weblog
    Gert-Jan Veenstra 

    Kunstschilder/illustrator

    Deze blog beantwoordt hopelijk aan  de wens van geïnteresseerde bezoekers van de website om iets meer van de schilder te weten te komen en probeert daarnaast een inkijkje te geven  in de motivatie en de gedrevenheid voor zijn vak.






    Archives

    December 2021
    November 2020
    August 2020
    July 2020
    May 2020
    April 2019
    December 2018
    November 2018
    September 2018
    December 2017
    July 2017
    January 2017
    July 2016
    February 2016
    November 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    October 2014
    August 2014

    Categories

    All

    RSS Feed

   Disclaimer    Nieuwsbrief/Uitnodiging
Fiifgeawei 25
8626 GB  Offingawier      
info@galerie-offingawier.nl
tel 0639860172
Openingstijden: 
Check Expositie
U bent van harte welkom op afspraak 
(en indien aanwezig). 
Foto
(op groenstrook voor galerie)

   Privacyverklaring
Copyright © 2023
Gert-Jan Veenstra.