De griene dyk (groene dijk) is een waterkering aangelegd in de 12e eeuw om de bevolking van de Friese zuidwesthoek te beschermen tegen overstromingen.

In de zomermaanden een geliefd onderdeel van de wandel- en fietsroute rond het Sneekermeer. In de winter, één van mijn favoriete inspiratieplekken in Friesland. Vooral als het heeft gesneeuwd.
Door de jaren heen heb ik dit fraaie stuk natuur diverse keren weergegeven in acryl, inkt en olieverf. Kan er geen genoeg van krijgen en op elke winterexpositie is de griene dyk dan ook een terugkerend thema in de collectie.
Het gebied rond het Sneekermeer is een open waterrijk landschap omgeven door rietkragen, zoet-watermoerassen en uitgestrekte graslandpolders. Een waar vogelparadijs. Langs de weilanden van de griene dyk broeden weidevogels zoals Grutto's, Kieviten, Tureluurs en Leeuwerikken en in de rietzomen foerageren en nestelen veel riet- en moerasvogels.
Naast de schapen in het 'butlán' , de buitendijkse weilanden, kun je regelmatig een groep reeën waarnemen. Meer richting Sneek laten de plaatselijke boeren hun koeien weiden. De nabij gelegen Houkesloot biedt watertoeristen toegang tot het Sneekermeer en wordt in de zomer druk bevaren wat een typerend beeld voor deze omgeving oplevert. De witte zeiltjes vormen zo een prachtig accent in het landschap. |
Ik hoop van harte dat dit waardevolle gebied nog lang stand zal houden. Aangenomen mag worden dat de cultuurhistorische waarden worden erkend door de gemeente Súdwest-Fryslân en wetterskip Fryslân.