Aflevering 4 van de serie 'reizende schilders' in het Friesch Dagblad van 30 juli. Dit keer het verhaal van de in Sneek geboren Siebe ten Cate. Lees hier het hele artikel Friesch Dagblad Siebe ten cate. Zoals de schilder is, zo is zijn werk. Ten Cate leidde een teruggetrokken leven en dat kan er de oorzaak van zijn dat er nooit boeken of uitgebreide artikelen over hem verschijnen. Toch heeft hij tijdens zijn leven over succes niet te klagen. Bekende Parijse musea als het Louvre en Carnavalet kopen werken van zijn hand. In galeries en op tentoonstellingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland werd zijn werk verkocht. De schilderijen van Siebe ten Cate zijn nog steeds geliefd. Zoals veel impressionisten had ook Ten Cate oog voor de technische ontwikkelingen in zijn tijd. Rokende schoorstenen, gaslantaarns, stoomschepen en -treinen zijn op veel werken van Ten Cate terug te vinden. Hoewel Ten Cate Nederland en Friesland regelmatig bezocht, zou hij er nooit meer terugkeren. In Frankrijk werd hij als impressionist geaccepteerd en gewaardeerd.
In Parijs, zijn favoriete werkgebied, ontstonden de meeste van zijn verstilde, vaak in regennevel gehulde, tegenbelichte schilderijen met een dromerige, melancholieke sfeer. Ten Cate was echter ook reislustig en maakte studiereizen naar Engeland, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Noord-Afrika en Noord-Amerika. Hij schilderde vooral stadsgezichten, met een voorkeur voor nautische taferelen in Frankrijk (de Seine oevers, Le Havre), maar ook aan de Theems bij Londen en aan de Maas bij Dordrecht en Rotterdam vond hij inspiratie.
0 Comments
Vandaag in het Friesch Dagblad: Het verhaal van Sipke van der Schaar, de derde kunstenaar uit de serie artikelen 'Reizende schilders' waarin ik samen met publicist/schrijver Bob Hardus (vergeten) Friese schilders onder de aandacht breng. Lees hier het hele artikel Friesch Dagblad SipkevanderSchaar Van der Schaar maakte reizen naar Turkije, Algiers, Athene, Smyrna, Jeruzalem en Constantinopel. Hij was kenner van de Arabische taal. Gekleed in traditionele arabische kleding trok hij op kameel, meestal per karavaan, door de woestijn. Hij schilderde, aquarelleerde, etste en tekende. Van der Schaar werd bekend door zijn diorama's met bijbelse taferelen waarin al zijn oosterse indrukken samen kwamen.
Vandaag 16 juli in het Friesch dagblad: de tweede van de serie 'reizende Friese schilders'. Lees hier het hele artikel Friesch dagbladTjerkBottema Dit keer het verhaal van graficus, ontwerper, schilder en tekenaar Tjerk Bottema. Vooral bekend als illustrator van schoolplaten en zijn politieke spotprenten en karikaturen voor dagbladen en tijdschriften. Een Friese boerenzoon die koos voor een avontuurlijk leven als vrij kunstenaar in Parijs. Hij stond open voor de moderne stromingen in de schilderkunst uit die tijd en verdiepte zich in De Stijl. In 1940 werd hij vanwege zijn anti-fascistische opvattingen en uitingen door de Duitse bezetter gezocht en wilde naar Engeland vluchten. Zijn bedoeling was om via Portugal naar Mexico te reizen maar kon geen visum krijgen en besloot op 21 juni 1940 met het vrachtschip de s.s. Berenice van Bordeaux naar Engeland te gaan. Het schip werd diezelfde dag nog in de Golf van Biskaje getorpedeerd waarbij alle passagiers om het leven kwamen.
Tjerk was de oudere broer van reclametekenaar en illustrator Tjeerd Bottema (1884-1987). Ik heb in samenwerking met publicist Bob Hardus met veel plezier het project (vergeten) 'reizende Friese schilders' gerealiseerd. Op 9 juli is de eerste uit een serie van 7 artikelen geplaatst in het Friesch dagblad. Lees hier het hele artikel Friesch dagblad JohannesJurres
Jurres (Leeuwarden 1875-Amsterdam 1946), gefascineerd door bijbelse en historische scènes en taferelen uit de literatuur, schilderde in een romantische stijl. In een tijd dat de Haagse school populair was ging hij zijn eigen weg geïnspireerd door Rubens, Velasquez, Delacroix en Rembrandt. |
Weblog
|